Ce e ascuns în cosmetice? Microplasticele nocive pentru viață și mediu

Cosmeticele au pur și simplu acaparat industria de frumusețe și sunt în mare parte responsabile pentru aproape toate produsele pe care le folosim pentru îngrijirea pielii. Mulți dintre noi sunt într-o stare de sumbru când vine vorba de ingredientele produselor cosmetice. Aceasta deoarece majoritatea produselor sunt pline de inutile și parțial periculoase produse chimice sintetice, cum ar fi parabeni, ftalați, sulfați, componente sintetice solubile în apă etc.

Atunci când folosești produse cosmetice, care sunt ușor de aplicat și să se simtă luxoase, poate fi dificil să te gândești la ce se ascunde în spatele lor. Nu doar chimicalele sintetice, ci și microplasticele pot fi găsite adesea în produsele cosmetice. Acestea sunt particule care pot fi produse în timpul procesării și sunt folosite ca coloranți, agenți de pudrare, abrazivi și ingrediente de umplere.

Microplasticele se găsesc în mare parte în produsele de îngrijire a feței și în produsele de duș, cum ar fi scrub-urile faciale, exfoliantele și produsele de curățare. Sunt, de asemenea, comune în produsele de curățare a părului, în produsele de curățare a corpului și în produsele de protecție solară. Majoritatea microplasticelor sunt de obicei mai mici de cinci milimetri în diametru, ceea ce le face foarte difficult pentru a fi detectate prin microscop.

Atunci când sunt folosite în produsele cosmetice, acestea sunt adesea folosite ca exfolianți și, de asemenea, ca umplere a produselor. Acest lucru poate cauza probleme serioase de mediu, deoarece aceste materiale sintetice nu pot fi biodegradate și pot ajunge, în cele din urmă, în rețelele alimentare și, prin urmare, în pericolele nostre și ale mediului. Aceste mici particule sintetice se acumulează într-un ritm rapid în sol și în rețelele de apă dulce și se pot elimina în apele marine. Microplasticele se găsesc deja în cantități de niveluri mari în Europa, Asia, Africa și America de Nord.

Există mai multe feluri diferite de microplastice și fiecare poate avea consecințe diferite pentru mediu, adesea în funcție de originea sa. De exemplu, polyetilenul (PE) se găsește în mai multe produse consumate de îngrijire a pielii și se împarte în parte în apă. Acesta poate conține niște cantități ridicate de aditivi foarte periculoși, cum ar fi ftalații și parabenii, care pot absorbi și retenționa toxine în organismul nostru și, în cele din urmă, cauzează perturbarea echilibrului hormonal.

Polietilenglicolul (PEG) este un alt ingredient comun în produsele cosmetice. Este fabricat din PET și se poate folosi în produse cosmetice ca un liant, pentru a fondate ingredientele, cum ar fi solvenții care stabilizează produsele. Acesta conține, de asemenea, pptide și metale cum ar fi nichelul și ar putea provoca, de asemenea, alergii. Unele dintre aceste microplastice vor crede în adâncurile mării pentru milioane de ani și, astfel, creează un impact de durată asupra vieții marine.

Deși microplasticele sunt prezente în multe produse cosmetice, riscul de a le absorbi este considerat a fi foarte scăzut. Acesta este motivul pentru care producătorii folosesc adesea această substanța ca un umplutur în produsele lor. Cu toate acestea, date sugerează că expunerea cronică la aceste substanțe sintetice poate duce la perturbări hormonale și chiar la cancer. Aceste lucruri sunt cauzate de produsul chimic, în cazul în care microplastice sunt de obicei prezente în cantități minime și, prin urmare, nu sunt atât de periculoase.

Cu toate acestea, este încă important să înțelegem impactul pe termen lung al produselor cosmetice. Pentru că microplasticele nu se biodegradează și sunt adesea produse chimice sintetice care se lipesc de ele, ele sunt umblate prin aer și pot ajunge în produsele alimentare și animale. Acest lucru poate provoca o rată crescută de cancer și alte boli cronice și, prin urmare, se recomandă ca fiecare consumator să fie atentă la produsele cosmetice pe care le folosește.

Prin urmare, este de datoria fiecăruia dintre noi să folosească produse de îngrijire a pielii care nu conțin toxici, pe lângă ingredientele sintetice nocive și o cantitate crescută de microplastice. Având în vedere că majoritatea produselor cosmetice conțin microplastice, ar trebui să optăm pentru produse organic certificat și produse naturale, care sunt în mare parte non-toxice și au efecte minime sau zero asupra mediului. Acestea sunt fabricate în general fără chimicale sintetice nocive și sunt, de asemenea, libere de microplastice, astfel încât să nu interacționeze în mod negative cu organismul nostru.

Pentru a fi cât mai informat posibil, este recomandat să consultați eticheta cu atenție ca să vedeți exact ce conține produsul. De asemenea, sfătu

S-ar putea sa-ti placa si

Aici puteți găsi articolele asociate cu postarea pe care ați citit-o recent.